Προσφορές
κάμερες και οπτικές ίνες σε φωτοβολταϊκά πάρκα
Ασφάλεια με κάμερες και οπτικές ίνες σε φωτοβολταϊκά πάρκα
Κατηγορίες Προϊόντων
Ενδιαφέροντα άρθρα
 
 
 
 
   HomeΔορυφορικά και επίγεια συστήματα Επίγειες ψηφιακές κεραίες

FRACARROIKUSITELEVES

Χαρακτηριστικά κεραιών λήψης

Πως να επιλέξω επίγεια κεραία

ΚΕΡΑΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΙΜΕΣ


Συνήθως επικρατεί το ρητό «θέλω μια απλή κεραία να κάνω τη δουλειά μου, αφού όλες ίδιες είναι». Όμως τα πράγματα στην πράξη δεν είναι σε καμία περίπτωση έτσι και μερικές φορές είναι ακριβώς τα αντίθετα, ακόμα και σε περιοχές εντός μεγάλων πόλεων, όπου υπάρχει αφθονία σήματος.

Ειδικά σε αυτήν την περίπτωση τα προβλήματα που παρατηρούνται μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά, αλλά εξίσου σημαντικά από αυτά που εμφανίζονται στην επαρχία.
Τα πιο συνήθη από αυτά στην αναλογική λήψη είναι η παρουσία ειδώλων και στην ψηφιακή το πάγωμα της εικόνας στην τηλεοπτική σας οθόνη, λόγω κτιρίων που εμποδίζουν τη λήψη, όπως και η υπερδιέγερση του τηλεοπτικού δέκτη, λόγω υψηλότερης στάθμης σήματος από το κανονικό, με αποτέλεσμα παραμόρφωση της εικόνας ή ακόμα παρεμβολές από κάποια άλλη γειτονική εκπομπή.

fraccaro_sigma_hd

 

Φυσικά, υπάρχει και το πρόβλημα λήψης χαμηλής στάθμης σήματος, που μεταφράζεται στο κλασικό χιόνι μέσα στην εικόνα και συναντάται συνήθως σε περιοχές εκτός μεγάλων πόλεων ή σε γειτονιές που βρίσκονται κάτω από βουνά ή λόφους, οι οποίες χαρακτηρίζονται δύσκολες όσον αφορά το τηλεοπτικό σήμα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η χώρα μας διαθέτει πολλά ορεινά σημεία, τα οποία σκιάζουν τμήματα των περιοχών λήψης, με α- ποτέλεσμα, το σήμα που φτάνει σε αυτές να είναι αρκετά ασθενές. Βέβαια, το κλασικό χιόνι μέσα στην εικόνα μπορεί να το συναντήσετε και σε λήψη στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης. Αυτό συχνά οφείλεται στην ακαταλληλότητα της κεραίας ή του καλωδίου (κυρίως λόγω παλαιότητας) ή ακόμη και σε κακοσυντηρημένο καλωδιακό δίκτυο, όταν πρόκειται για κεντρική εγκατάσταση κεραίας

 

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις που αναφέραμε παραπάνω , θα πρέπει να γνωρίζετε πως λύση δίνει μόνο η επιλογή της κατάλληλης κεραίας, η οποία θα πρέπει να έχει σχεδιασθεί ειδικά για την κάθε περίπτωση. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως όλες οι κεραίες είναι ίδιες. Υπάρχουν πολλές διαφορές όσον αφορά το σχεδιασμό τους, την απολαβή που έχουν (σε στάθμη σήματος ) ή την κατευθυντικότητά τους. Για παράδειγμα, όταν έχουμε αδύνατο σήμα, θέλουμε μια κεραία που να παρουσιάζει υψηλή απολαβή, δηλαδή να μπορεί να συλλέξει μεγαλύτερα ποσοστά σήματος, από μια μικρότερης απολαβής κεραία. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν βρισκόμαστε σε περιοχή πολύ κοντά στον πομπό, όπου εκεί παρατηρείται μεγάλο ποσοστό σήματος, χρειαζόμαστε κεραία χαμηλής απολαβής. Στη δεύτερη περίπτωση, αν επιλέξουμε μια κεραία με υψηλή απολαβή, τα αποτελέσματα που θα αποφέρει, ενδεχομένως να είναι ακριβώς αντίθετα, όπως η παραμόρφωση στην εικόνα.

ikusi_flashd
televes_dat

 

Στην περίπτωση τώρα, όπου στην εικόνα εμφανίζονται είδωλα , θα χρειαστούμε μια κεραία με μεγαλύτερη κατευθυντικότητα, δηλαδή με το δυνατόν καλύτερο διαχωρισμό. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι κάθε τύπος κεραίας συμπεριφέρεται διαφορετικά, ανάλογα με τη συχνότητα του εκπεμπόμενου καναλιού. Έτσι και εδώ τίθεται θέμα κατάλληλης επιλογής, ανάλογα βέβαια και με τη στάθμη σήματος των καναλιών που εκπέμπονται σε κάθε περιοχή. Υπάρχουν τύποι κεραιών που δίνουν έμφαση στις υψηλότερες συχνότητες, παρέχοντας σε αυτές μεγαλύτερη απολαβή, μιας και συνήθως εκεί εντοπίζονται μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διαδρομή του σήματος. Γενικότερα, ανάλογα με τις αντιθέσεις που υπάρχουν σε σχέση με τη στάθμη σήματος των καναλιών σε μια περιοχή, υπάρχει δυνατότητα, με κατάλληλη επιλογή κεραίας να εξομαλυνθούν στο μέγιστο δυνατό.

 

Ένα τελευταίος σημαντικός παράγοντας για να επιλέξετε μια επίγεια κεραία, είναι η ποιότητα κατασκευής. Μια κεραία υψηλής ποιότητας θα διατηρήσει τόσο τα κατασκευαστικά της, όσο και τα ηλεκτρικά της χαρακτηριστικά, σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Φυσικά, αν διαμένετε στο κέντρο μιας μεγαλούπολης, μπορεί να μη σας απασχολεί και τόσο κάτι τέτοιο, σίγουρα όμως θα πρέπει να προβληματίσει όλους εκείνους που κατοικούν σε παραθαλάσσιες περιοχές ή στη νησιωτική χώρα, αφού ως γνωστό το αλάτι και η υγρασία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ηλεκτρονικών. Φανταστείτε, πως σε ορισμένες περιοχές, το χειμώνα, οι κεραίες περνούν καθημερινά crash test, κυρίως λόγω των δυνατών ανεμών που επικρατούν.
Τελικά τι πρέπει να επιλέξω; Καταλήγοντας, θα λέγαμε πως κάθε κεραία σε όποιον τύπο κι αν ανήκει, είναι σχεδιασμένη για να καλύπτει κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες. Κάποιες είναι σχεδιασμένες για να καλύψουν ένα μέσο όρο αναγκών και κάποιες άλλες για να λύσουν συγκεκριμένα προβλήματα που έχει κάποια περιοχή.

cable

 

Η επιλογή αυτής που σας ταιριάζει, θα πρέπει να γίνεται πάντα με κριτήριο την περιοχή που θα τη χρησιμοποιήσετε. Λανθασμένη επιλογή, ενδεχομένως να προκαλέσει αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ένας άλλος μύθος που επικρατεί, είναι πως μια καλή κεραία αρκεί για να βλέπετε τέλεια εικόνα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, μιας και παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η θέση στην οποία θα τοποθετηθεί, το ύψος, καθώς και η γραμμή μεταφοράς που θα μεσολαβήσει, κατά τη διανομή του τηλεοπτικού σήματος στην οικία σας, μέχρι να φτάσει στην είσοδο του τηλεοπτικού σας δέκτη. Όπως καταλάβατε, αναφερόμαστε στο καλώδιο που συνδέει την κεραία με τον τηλεοπτικό σας δέκτη. Καλής ποιότητας καλώδιο, εγγυάται μεταφορά του τηλεοπτικού σήματος στο δέκτη σας, με όσο το δυνατό χαμηλότερες απώλειες, προστασία από εξωτερικές παρεμβολές και φυσικά, μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.

 

Βέβαια, πολλές φορές δεν αρκούν μόνο τα καλής ποιότητας υλικά για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι βέβαια η τέλεια εικόνα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή του τεχνικού που θα κάνει την εγκατάσταση, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει κάποια βασικά στοιχεία θεωρίας κεραιών, έτσι ώστε να μη βρεθείτε προ απρόοπτου, ειδικά όταν έχετε κάποιες απαιτήσεις από την εικόνα της τηλεόρασής σας.

Πηγή Δορυφορικά νέα

Υπηρεσίες και προϊόντα

εγκαταστάσεις συναγερμών | εγκατάσταση καμερών | εγκαταστάσεις ip καμερών | εγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου | εγκατάσταση θυροτηλεόρασης | κάμερες | συναγερμοί | τηλεφωνικά κέντρα | θυροτηλεοράσεις | ψηφιακό καταγραφικό - DVR | DVR | δορυφορικά κεραίες | σύστημα συναγερμού | ασύρματος συναγερμός | κάμερες επιτήρησης | συστήματα ασφάλειας | συναγερμός σπιτιού | ip kameres | τηλεφωνικό κέντρο | θυροτηλεόραση Πολυκατοικίας | Ασύρματο Τηλεφωνικό κέντρο | καμερες ασφαλειας ip axis